Op pad voor de tentoonstelling

Het is mei 2017. De tentoonstelling over de Verdwenen winkels moet er binnen enkele maanden staan.
Dit is het moment waarop Adri Liedorp zijn ervaringen die hij bij het voorbereidingswerk opdoet met ons wil delen.
Zo’n tentoonstelling is een gigantische klus waarbij velen in krimpen al heel wat maanden betrokken zijn. Het heeft al tot volle zalen in de Tuyter geleid. Wie weet er nog iets van de winkels van toen en zijn er nog foto’s?

Na het officiële gedeelte van de jaarlijkse ledenvergadering vertelde Adri Liedorp ons over zijn onderneming en zijn contacten in de aanloop naar de tentoonstelling die vanaf midden oktober in het Streekmuseum te zien zal zijn: “Verdwenen winkels”. Over de bakkers, groente-en melkboeren, de schilders, de kappers of de waterstokers. De vele kleine middenstanders die Krimpen ooit rijk was.
Adri is een van de energieke voorbereiders van de tentoonstelling. Hij benadrukt dat de andere leden van de voorbereidingsgroep ook een verhaal zullen hebben. Ieder ervaart zijn of haar inzet op de eigen manier. Je bent bezig met teksten en foto’s verzamelen, contacten leggen, op zoek naar nieuwe bronnen en dat met elkaar tot een geheel smeden.

Ruim een halve eeuw geleden schieten allerlei winkeltjes en bedrijfjes als paddenstoelen uit de grond en wordt het in die context binnen en buiten Krimpen aan den IJssel een en al bedrijvigheid. Er worden huizen en vitrines aangepast om de groentewinkel of de kapperszaak voor dames en heren te kunnen herbergen. Een grote stap voor velen is de overgang van het oude centrum rond de Veerdam naar een nieuw winkelverzamelpunt aan het Raadhuisplein. Productie en dienstverlening gaan hand in hand. Zoals Adri het vertelt kende iedereen iedereen. Men hielp en steunde of beconcurreerde elkaar om het hoofd boven water te houden.

In zijn zoektocht komt Adri heel wat oude bekenden tegen: schoolgenoten, vrienden en vriendinnen, de buurman van een vriend, een vriendin van een buurman of een neef met op de valreep een schat aan informatie. Het komt hem soms als een verrassing aanwaaien. Niet alles zit mee, maar uit de lezing die hij geeft blijkt Adri van de interviews en de praatjes met plaatjes volop genoten te hebben. Wij ook. Van zijn verhaal met fotobeelden.

Helaas was de Tuinzaal maar matig bezet, maar de mensen die er zaten zijn enthousiast gemaakt voor de tentoonstelling.  En benieuwd naar het boekwerk, dat hopelijk vanaf september te verkrijgen is.
Over Verdwenen Winkels in Krimpen.