TE WATER

tentoonstelling sept-okt 2013

De tentoonstelling  Te water  toonde ons de geschiedenis van de scheepswerven in Krimpen aan den IJssel. Bij de grote werf van Van der Giessen werkten vele Krimpenaren. Inmiddels (2017) is de werf al jaren geleden onder die naam gestopt met schepen bouwen. IHC heeft de bedrijvigheden overgenomen. De werf van de gebroeders Buijs is nog in bedrijf. Het is nog steeds een familiebedrijf. Van vader op zoon sinds 1865. Helaas zijn anderen, zoals die van Otto, Vermeulen of  van Van Duyvendijk verdwenen.

Onder veel belangstelling opende directeur Janine Nauta de tentoonstelling. Schippers, scheepsbouwers en oud-werfmedewerkers kwamen uit de wijde omgeving op de expositie af.
De band van vele families uit Krimpen met de scheepswerven is groot, zo blijkt uit het museumbezoek die dagen. De foto’s en ge-exposeerde attributen maken heel wat los. Een feest der herkenning.

J. Buijs, nazaten van Vermeulen en Otto en recht H. v. Duijvendijk

In de aanloop van de tentoonstelling publiceerde leden van de kring, met name  dhr A. Liedorp,  in de streekbladen het een en ander over de werkzaamheden op de krimpense werven en belevenissen van oud-werknemers. Bij de tentoonstelling werd het boek ‘Te Wateruitgegeven.
Zie meer onder publicaties HKK.

Het eerste exemplaar wordt door Adri Liedorp aan de wethouder overhandigd